lastik ile beyin arasındaki ilişki

Araçlarımızın yürür aksamlarına dair herşey; Fren sistemi, lastikler, jant'lar, süspansiyon sistemi, amortisörler vb...

lastik ile beyin arasındaki ilişki

İleti filzof_alican » 05 Aralık 2010 01:59

merhaba arkadaslar

lastık ebatlarıyla oynadıgımızda ıster ıstemez caplarda buyume / kuculme oluyor.
çap degısıklıklerınde lastık capının buyumesı, tur sayısını azaltır, mesafeyı kısaltır.
bu degısıklıkte arac beynınde farklılıklar olusturur.
ornegın sız 20km mesafede oldugunu bıldıgınız yer, lastık capını buyuttugunuzda arac beynınde 18km yazacaktır.

clio3 baz modelde 14" jant varken, bır ust donanımında 15" jant var ve beyınler faklı
pekı ben aksesuar lıstesınde orjınal tavsıye edılen 16" jant alırsam ne olacak? bu konuyla alakalı beyın degısılmıyor, pekı arac kendını nasıl amortı edecek, bunu kendı kendıne ayarlayacak halı yok ama servısın bana verdıgı cevap 2-3/100km de oynar dıyor. illada ben saglıklı sonuc almak ıstıyorum dersem verebıleceklerı cozum yok. pekı ne olacak bu durum?

yorumlarınızı yazarsanız sevınırım
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: 2010 Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105bg
Kilometre: 30000
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Dunlop 205x55x15
İsim ve Şehir: blacksea

Re: lastik ile beyin arasındaki ilişki

İleti semih89 » 05 Aralık 2010 12:11

al mezurayı ölç iki lastiğin çapını 1 turda kaç cm farklılık olacak :)

servisin dediği gibi oran çıksa 100bin kmde olan araç 102binde gözükür ki bu çook hayati bir farklılık değil. Bu ayarla oynamak için de lastik yanak genişliği düşürülüp en yakın çap elde edilmeye çalışılıyor. beynin değişmesine gerek yok bana göre , beyne gelen bilgi değiştirilse yeterli olur. o da serviste araç beynine bağlanıldığında değiştirilebilir diye düşünüyorum.
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti ByOnder » 05 Aralık 2010 13:51

semihin de dediği gibi bu durumu yanaklarla ayarlıyorlar örneğin lastiklerib 165/65/15 diyelim sen jant larını 16 yaptığında hiç bi lastikçi sana 165/65/16 lastik önermeyecektir bu oran 195/45/16 olacak örneğin ve bu 45 aldatmasın senin 15 de kullanacağın 45 kadar ince bi yanakta olmayacak .

Hepsi 4 konum var zaten forumda konularımdan birinde bu lastik ebat değişimlerinde orjinal lastiğinize oranla değiştirdiğiniz lastiğin çapında nekadar bi değişim olduğunu hesaplayan bi link paylaşmıştım bakmanızı tavsiye ederim.
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti filzof_alican » 05 Aralık 2010 14:32

kendı zevgımız dogrultusunda lastık jant degısıklıgıne gıdıyoruz
ben 185/65/15 den 205/55/15 yaparak olabıldıgınce cap degısıklıgını en alt sevıyeye ındırdım olması gerekende sızlerınde dedıgınız gıbı budur.
gecende yaptıgım surat degerı ıle gps cıhazındakı surat degerım gozume captı ve bunlar aklıma geldı. sadece servıslerde olan kalın aksesuar katalogu var, orada Oz imzalı "Renault F1 Team" yazılı 15" ve 16" lik jant vardı fıyatı ucuk o konuya hiç girmiyorum :) neyse tcari taksiciler lastık çaplarını kuculterek fazla km yapıyorlar buda musterıden 8lira yerine 10lira almak demek oluyor.gunde 20 kısıden hesaplarsak guzel rakam yapıyor...
bız kısısel olarak kullandıgımızdan 3üne 5ine bakmıyoruz, pekı bu tıcarılerın yaptıkları ne olacak
tıcarı taksılere bu degısıklıgın yasaklanması gerektıgını dusunuyorum. yada varmı bılmıyorum arac beynıne yada taksımetreye bunu bırsekılde ılışkılendırılmesı gerek tabı bence..
yanlısım varsa duzeltın arkadaslar
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: 2010 Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105bg
Kilometre: 30000
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Dunlop 205x55x15
İsim ve Şehir: blacksea

Yürür Aksamlar & Lastikler

Kimler çevrimiçi